Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Działalność kółka kulinarnego oraz Spółdzielni Uczniowskiej „ U Kusego” 2023/2024

Działalność kółka kulinarnego oraz Spółdzielni Uczniowskiej „ U Kusego” 2023/2024

Głównym celem kółka było zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętności pożytecznej, wykorzystywanej w życiu codziennym, jak również jako formy spędzania czasu wolnego, mogącej rozwinąć się w interesujące hobby. 

Cele ogólne:
 • wdrażanie do stosowania się do zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań; 
 • nabywanie i rozwijanie umiejętności posługiwania się sprzętem AGD; 
 • kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się; 
 • nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych; 
 • nabywanie umiejętności pieczenia ciast, przyrządzania deserów, sałatek i surówek;
 • rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.

Efekty wspólnej pracy: 
• dzieci rozumieją potrzebę zdrowego stylu życia,
• przestrzegają zasad higieny podczas przygotowywania posiłków,
• potrafią posługiwać się w bezpieczny sposób sprzętami AGD niezbędnymi w przyrządzaniu wybranych potraw, 
• układają jadłospis uwzględniając piramidę żywienia, 
• są świadome konieczności różnicowania posiłków, 
• potrafią samodzielnie przygotować wybrane potraw.

W zajęciach kółka kulinarnego systematycznie brało udział 15 osób.
Dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania, komponowania posiłków, układania jadłospisu oraz 
zachowania dobrych manier przy stole. Na każdych zajęciach podejmowały działania praktyczne. Chętnie gotowały i piekły, przyrządzały sałatki i koktajle. Nabywały nowych umiejętności, dzieliły się doświadczeniami kulinarnymi, wymmieniały się przepisami i wspólnie degustowały przyrządzone potrawy. Pracowały indywidualnie, w grupach oraz zbiorowo.
Po 
zajęciach porządkowały salę, myły naczynia, chętnie nawet zostawały dłużej. Zajęcia odbywały się w miłej atmosferze.

W Spółdzielni Uczniowskiej pracowały systematycznie 4 uczennice z klasy 8a.
Wykonywały swoje obowiązki bardzo sumiennie i uczciwie.
W sklepiku szkolnym sprzedawały 
asortyment zakupiony w sklepie internetowym.
Wszystkie produkty posiadały odpowiednie certyfikaty. Udało się pozyskać pieniądze, które
zostały przekazane do Rady Rodziców i przeznaczone na cele szkolne, np. zakup nagród.
Ponadto została zakupiona zmywarka, jako doposażenie pracowni technicznej.


Opiekun kółka kulinarnego oraz Spółdzielni Uczniowskiej: p. Elżbieta Downarowicz.

Szczególne podziękowania za współpracę dla Uczniów oraz Rodziców
i wszystkich innych osób wspierających naszą działalność.

Data dodania: 2024-06-20 10:12:34
Data edycji: 2024-06-20 10:50:01
Ilość wyświetleń: 264
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej